RADON
INAMICUL INVIZIBIL
SAU CUM FACI CANCER PULMONAR
FĂRĂ SĂ FII FUMĂTOR
RADONUL ESTE UN FACTOR DE RISC SEMNIFICATIV ASUPRA SĂNĂTĂȚII POPULAȚIEI DIN ROMÂNIA, DE LA CEI MICI PÂNĂ LA CEI BĂTRÂNI
Specialiștii noștri de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj studiază constant efectele radonului asupra sănătății, în cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC). Conform măsurătorilor efectuate concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de legislația românească și europeană de 300 Bq/m3 în:
30% din clădirile publice analizate
Rezultatele analizelor arată că într-o proporție de 30% din clădirile publice examinate, concentrația de radon (gazul radioactiv nociv) a fost mai mare decât limita permisă de 300 Bq/m3, conform normelor și reglementărilor în vigoare în România și în Uniunea Europeană. Acest lucru evidențiază necesitatea de a lua măsuri pentru reducerea expunerii la radon a angajaților și a publicului care frecventează aceste clădiri, mai ales atunci când prezența este zilnică.
25% din școlile și grădinițele verificate
14% din locuinţele investigate
În locuințele personale, riscurile asociate cu concentrația crescută de radon sunt similare cu cele din școli și grădinițe. Expunerea prelungită la radon în locuințe poate crește riscul de cancer pulmonar și poate afecta, de asemenea, starea generală de sănătate a locuitorilor. Este important ca locuințele personale să fie testate pentru concentrația de radon, iar dacă nivelurile sunt ridicate, să se ia măsuri pentru reducerea acestora.
Radonul – gazul radioactiv, principalul poluant al aerului interior de acasă, de la locul de muncă şi din spațiile publice
Ce este radonul?
Un gaz radioactiv inodor, incolor și insipid, generat continuu în mod natural din sol și se acumulează în aerul pe care îl respirăm prin fisurile din fundație și pereți, prin tubulaturi sau chiar materiale de construcții.
De ce este grav?
Pentru că radonul a devenit PRINCIPALA CAUZĂ în apariţia cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor și A DOUA CAUZĂ în apariţia cancerului pulmonar în rândul populației la nivel mondial.
"Ucigașul tacit"
Radonul este imposibil de detectat prin simțurile umane, motiv pentru care a fost supranumit „UCIGAȘUL TACIT” care îi poate afecta pe copii, adulți și bătrâni.
Reglementare
Nivelul de referinţă reglementat de legislaţia românească şi europeană s-a stabilit la valoarea de 300 Bq(becquerel)/m3, valoare prag peste care au fost semnalate efecte semnificative asupra sănătăţii populaţiei expuse.
Expunere prelungită
Expunerea populaţiei la un nivel de 300 Bq/m3 pentru concentraţia de radon pe durata unui an echivalează cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, la care se adaugă şi efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări/zi.
Atenționare OMS
OMS l-a clasificat drept o substanță cancerigenă care poate pătrunde în organismul uman prin respirație. Atunci când respiri aer cu radon, acesta se duce direct către pereții plămânilor. În timp, afectează celulele care căptușesc pereții plămânilor, cauzând cancer pulmonar.
Cum te expui alături de familia ta la RADON, fără să știi?
-
Nu-l poți vedea
-
Nu-l poți mirosi sau gusta
-
Dar… poate fi o problemă REALĂ pentru casa ta!
-
Tu și familia ta puteți respira o cantitate mare de radon fără să știți acest lucru.
Unele studii sugerează că radonul poate fi asociat și cu alte tipuri de cancer, printre care și leucemia la copii.
Important de reținut!
Modul de aerisire şi ventilare naturală a unei încăperi poate afecta concentraţia de radon.
Nivelul de radon acumulat în interior depinde de specificul geologic al solului pe care este amplasată construcţia, de structura clădirii, dar și de modul în care clădirea este folosită.
Încăperile situate la subsolul clădirilor și la parter sunt predispuse la nivele crescute de radon.
Ce obligații avem?
Aplicarea unor lucrări pentru protecţia faţă de radon sunt obligatorii în acest moment în România şi Europa.
Obligativitatea este stabilită prin acte normative, apărute ca urmare a transpunerii Directivei Europene 2013/59/EURATOM în toate ţările EU.
În România
avem obligativitatea legală şi necesitatea de a lua măsuri, ca autoritate, pentru a proteja populaţia şi lucrătorii împotriva expunerii la radonul din interiorul locurilor de muncă și al clădirilor cu acces public.
Începând din Iulie 2018 România a transpus în legislația națională cerințele legislative europene privind obligativitatea de a măsura concentrația de radon în clădiri (locuințe și spații de muncă), limitele permise și metodele de remediere.
România
a implementat Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante.
Aceste măsurători sunt obligatorii pentru toate clădirile publice/ private, cu grad de ocupare ridicat din România, precum:
- şcoli, grădiniţe, creșe, universități
- spitale, cămine
- clădiri în cadrul cărora sunt organizate locuri de muncă
- orice alte clădiri cu acces public sau cu utilizare similară, potrivit normelor în vigoare.
Transpunerea în legislația națională s-a realizat prin actele normative prin HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului naţional de acţiune la Radon (PNAR) și Ordinul preşedintelui CNCAN Nr. 153/ 27.07.2023, publicat în MO Nr. 729/ 08.08.2023, care completează şi abrogă Ordinul preşedintelui CNCAN Nr. 185/2019 privind aprobarea metodologiei pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă, care impun în România obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon în clădirile cu acces public, publice, şi cu locuri de muncă, pe tot cuprinsul ţării (conform Art. 23 din Ordinul preşedintelui CNCAN Nr. 153/ 27.07.2023, publicat în MO Nr. 729/ 08.08.2023).
România este în pericol de infringement dacă nu se iau măsuri pentru REDUCEREA EXPUNERII LA RADON peste limita legală!
Soluții există!
Ai posibilitatea încă de astăzi, să previi îmbolnăvirea de cancer pulmonar cu consecințe deosebit de grave, printr-un simplu telefon sau email adresat echipei noastre.
Statul în casă, la birou, la școală sau la spital te pot expune la un nivel crescut de radon
Pe lângă echipamentele specializate profesionale pentru măsurarea radonului din dotarea Laboratorului LiRaCC, vă punem la dispoziţie sistemul inteligent de monitorizare a calităţii aerului interior, dezvoltat şi brevetat la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ca urmare a unei cercetări ştiinţifice în cadrul proiectului SMART_RAD_EN
Echipa noastră reuneşte specialişti cu experienţă avansată în domeniul radonului şi calităţii aerului interior, în 20 de ani de cercetare la Universitatea Babeș-Bolyai. În prezent, suntem singura echipă din ţară care a aplicat cu succes soluţii de remediere împotriva radonului şi a poluanţilor chimici din interior.
Pachete de soluții personalizate și facile bazate pe expertiza noastră avansată
Îți oferim un pachet complex pentru toate tipurile de clădiri:
- screening
- diagnostic
- remediere
- măsurători post remediere
Soluțiile noastre sunt dedicate clienților din mediile profesionale și pentru utilizatorii casnici.
Pasul 1
Măsurarea concentraţiei ACESTUI GAZ PERICULOS CU AJUTORUL UNUI DETECTOR DE RADON în aerul din:
- Grădițe, creșe și școli
- Clădiri de birouri
- Instituții publice
- Spitale și clinici
- Locuințe personale
- Alte tipuri de clădiri cu grad de ocupare ridicat şi cu locuri de muncă
Pasul 2
Măsurarea concentraţiei de radon în sol și apă
În cazul clădirilor reabilitate, creşterea gradului de etanşeitate al clădirii prin aplicarea materialului termoizolant, coroborat cu absenţa unui sistem de ventilaţie dimensionat corect, conduc adesea la o reducere a numărului de 6 schimburi de aer pe oră.
Studiile care au monitorizat concentraţia de radon înainte şi după reabilitare au indică o creştere a concentraţiei de radon cu până la 340%.
Pasul 3
Emiterea buletinelor de analiză pentru concentrația de radon
Buletinele de analize trebuie să fie recunoscute la nivel național, în baza acreditării emise de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)
Laboratorul LiRaCC, desemnat de CNCAN în calitate de Laborator autorizat în domeniul măsurătorilor de radon în România se ocupă de:
- Emiterea buletinului de analiză pentru concentrația de radon;
- Realizarea raportului de analiză cu toate informațiile necesare;
- Realizarea măsurării emisiilor de radon pentru terenul natural și estimarea riscului de radon din sol, în scopul aplicării unor măsuri de prevenire și control a pătrunderii radonului în clădirile noi, conform reglementărilor în vigoare.
Pasul 4
Emiterea raportului de măsuri pentru zonele cu depășiri ale concentrației de radon
Testarea standard se realizează pe o durată de minim de 90 de zile cu detectori de urme CR-39, prin metoda pasivă de măsurare, cu respectarea standardelor internaţionale şi a reglementărilor naţionale în vigoare.
Se emit de asemenea și documente informative şi Instrucţiunile privind amplasarea detectorilor în clădire, cu respectarea normelor tehnice în vigoare.
Pasul 5
Remedierea și optimizarea concentrației de radon
Testarea standard se realizează pe o durată de minim de 90 de zile cu detectori de urme CR-39, prin metoda pasivă de măsurare, cu respectarea standardelor internaţionale şi a reglementărilor naţionale în vigoare.
Se emit de asemenea și documente informative şi Instrucţiunile privind amplasarea detectorilor în clădire, cu respectarea normelor tehnice în vigoare.
Radonul trebuie monitorizat continuu,deoarece nivelul de radon poate varia.
Alege să faci o testare a locuinței sau și a spațiilor în care îți petreci cel mai mult timp zi de zi tu și familia ta.
Etapele sunt simple și eficiente:
Etapa 1 - Analiza schiței clăridirii
Pe baza schiței clădirii primite, analizăm locația (tipul clădirii, compartimentarea încăperilor, frecvența de circulație din interior, dimensiunea (mp), zona de amplasament etc) și stabilim distribuția eficientă a senzorilor pe proiect.
Etapa 2 - Procesul de monitorizare
Amplasarea senzorilor CR-39 și colectarea acestora după 90 de zile. Acest proces poate fi făcut de către personalul nostru sau poți primi indicații despre cum să amplasezi corect și ulterior cum să trimiți senzorii cu datele colectate.
Etapa 3 - Recepția datelor colectate
După ce senzorii ajung la noi cu datele colectate privind concentrația de radon din clădire, împreună cu partenerul nostru LiRaCC din cadrul Universității Babeș-Bolyai – SINGURUL laborator complex de studii sistematice de radon, începem prelucrarea acestora și elaborarea raportului de analiză.
Etapa 4 - Emiterea buletinului de analiză
Specialiștii analizează cu atenție datele colectate în cele 90 de zile și pe baza măsurătorilor țintite, emit buletinul de analiză ce va conține valorile măsurătorilor emisiilor de radon, estimarea riscului de radon și gradul de afectare pentru fiecare zonă din interiorul clădirilor și/sau zona înconjurătoare.
Etapa 5 - Măsuri de remediere
Pe baza informațiilor și a buletinului de analiză, specialiștii noștri elaborarează planul de măsuri de remediere (remediere post măsurători în conformitate cu măsurile de remediere indicate). Ulterior, vom transmite către tine toate informațiile, rapoartele și buletinul de analiză.
Etapa 6 - Monitorizare post remediere
După implementarea tuturor măsurilor de remediere a concentrației de radon și optimizare a aerului din interior, în ultimul pas urmărim eficienței măsurilor implementate prin intermediul planului de remediere. Acest lucru înseamnă reamplasarea senzorilor pentru încă 90 de zile și ulterior analiza măsurătorilor.
Hai să ne implicăm activ pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru!
Ne puteți contacta telefonic sau prin e-mail iar noi în cel mai scurt timp, vă configurăm planul de acțiune pentru locuința/instituția dumneavoastră.
În urma măsuratorilor și a implementării planului de remediere, vă veți desfășura fără probleme și fără riscul de a face cancer pulmonar în spațiile în care vă petreceți cea mai mare parte din timp.
Mai mult, în urma implementării planurilor de remediere în școli și grădinițe, copii dumneavoastră își vor desfășura activitatea în siguranță.